Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

Нікому не потрібна легенда

Як зараз виглядає “Палац профілактики” у Дніпрі

Справжня родзинка неокласицизму. Яка колись красувалася гранітною лоджією, колонами зі скульптурами на фронтоні, масивним оздобленням та значними розмірами. Саме таким запам’ятався старшому поколінню дніпрян “Палац охорони здоров’я”. Або ж за другою назвою – “Палац профілактики”.  Але, на жаль, його краса лише у спогадах. Бо зараз ця будівля – одна з найзанедбаніших у місті. 

Її побудували на вулиці Щербаня. Задум такого величного проекту належить відомому архітектору Олександру Красносельскому. Цей великий лікувально-медичний комплекс вважали видатною пам’яткою архітектури. Проект «Палацу» з’явився в 1923 році. А збудували його за 3 роки – з 1924 по 1927. Для комплексного медичного обслуговування і «санітарної освіти» робітників металургійного заводу. Тут розміщувалися приміщення для лікування, проведення лекцій, для працівників і відвідувачів. За 1928-1929 роки допомогу від тодішніх фахівців отримали тисячі людей. 

До 2017 року тут знаходилася поліклініка 2-ї лікарні – її закрили через аварійність будівлі. На цьому історія Палацу профілактики закінчилася.

Наразі унікальна будівля небезпечна “пережила”. Вона пережила не одну пожежу. Крім того, тут досить часто бувають “мисливці за речами”. З “Палацу” зникло майже все. Колишні палати та зали для лекцій нагадують кадри з фільмів-катастроф. На стінах пам’ять про себе залишили так звані “майстри графіті”. Все перетворилося на вогкі та крихкі частини історії. Сходи, підлога та стіни. А під ногами можна побачити старі медичні картки, підручники, плакати та навіть інструкції проведення флюорографічних обстежень.

Станом на 2016 рік у “Палацу профілактики” змінився балансоутримувач. Після цього «Палац» отримав статус звичайного нежитлового приміщення. Міська влада шукала інвесторів, які захочуть зайнятися реконструкцією. Але далі звичайних заяв з обіцянками справа не пішла. Тож мешканці Дніпра та гості міста ще деякий час бачитимуть, як повністю не помре одна з архітектурних легенд. 

 

https://www.otv.ua/4-GQ_i4WP28

 

 

Поширити:
12 Серпня, 2020