Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

Як правильно писати?

Чи скасував Окружний адміністративний суд Києва новий Український правопис?

Доторкнутися до витоків. Ще у 2019 році новий український правопис викликав неабиякий ажіотаж серед україномовних людей. Якщо ж для філологів це звичний процес, то населенню прийшлося звикати до змін та перевивчати правила.  

Незадоволеними залишилися і учні, які протягом багатьох років навчалися за старим правописом, а тепер потрібно все наново перевивчати. А згодом з цих тем  потрібно буде здавати ЗНО. 

Саме це стало причиною позову матері 7-класниці з Херсону в Окружний адміністративний суд Києва. За словами адвоката Дмитра Ільченка, він направлений “для захисту української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів”. 

Варто зазначити, що на сьогоднішній день рішення суду не набрало законної сили та на його оскарження у Міністерства юстицій є 30 днів. Тому учасникам ЗНО перейматися стосовно змін правил в українській мові не варто. Як же будуть оцінювати власне висловлення під час екзамену з української мови в 2021 році?

А ось чи чекати на зміни наприкінці навчального року поки сказати складно, оскільки все залежить від судової системи та розгляду цієї справи, а також, як швидко Міністерство юстицій подасть апеляційну скаргу.

Нагадаємо, що на цей позов швидко відреагував Міністр юстиції Денис Малюська. Цитуємо мовою оригіналу: 

“Ми ще не отримали судове рішення ОАСК і тому можу лише здогадуватись щодо аргументації суду, але навіть ці здогадки говорять про те, що особливої «зради» не відбулось.

Скоріш за все постанова КМУ була скасована з міркувань порушення тодішнім Кабміном у травні 2019 року процедури під час її прийняття. У тому числі у зв’язку з тим, що закон, який надавав право КМУ приймати таку постанову, було визнано неконституційним.

Це означає, що навіть якщо апеляційна інстанція підтримає позицію ОАСК, шанси на повернення українського правопису залишатимуться – його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним”.

Поширити:
2 Лютого, 2021