Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

(Не)смертельний вогонь

Пожежа у ТЦ та ТРЦ: як врятуватися і вижити

Найзвичайнісінький будній день – вівторок другого лютого. Люди обирають товари для дому, блукаючи здоровенним “Епіцентром”, що у Первомайську Миколаївської області, від відділу до відділу. Ніщо не віщувало біди. До однієї миті.

У магазин зайшов невідомий із сокирою і бензином, похапцем почав обливати рідиною полиці із товарами та врешті-решт підпалив. Охоронці намагалися зупинити його, проте він спритно відбивався своїм знаряддям. Після запеклої боротьби, чоловікам все ж вдалося скрутити його обличчям до землі. А вогонь все продовжував розповсюджуватися. 

За даними рятувальної служби, після пожежі вціліло лише десять відсотків торгівельного центру. На щастя, ніхто не загинув. Постраждали лише ті двоє охоронців. Зловмисника затримали та допитали. Ним виявився раніше судимий 37-річний мешканець Миколаєва.

Так раптово може перевернутися догори дригом життя будь-якої людини. Активна урбанізація призвела до будівництва величезної кількості торгових і торговельно-розважальних центрів, в яких щодня товпляться десятки тисяч людей. З них як діяти при пожежі знають одиниці. У зв’язку з цим прийшов час нагадати мешканцям Дніпропетровщини правила безпеки, які допоможуть зберегти життя. Розповів їх провідний інспектор головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Сергій Качан.

“В торгових центрах завжди на видних місцях вивішені плани евакуації. Тобто перед тим, як відвідувати будь-який заклад, ми рекомендуємо завжди ознайомитися з планом поверху, будівлі. На цих планах евакуації завжди показані евакуаційні виходи, засоби пожежогасіння”, – розповів провідний інспектор ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області Сергій Качан. 

Якщо пожежа почалася на ваших очах, діяти потрібно так.

“Подалі від неї відійти, якщо є можливість, обов’язково про це сповістити персонал – працівників цього закладу, і прямувати до найближчого евакуаційного виходу”, – додав він. 

Якщо вогонь поряд із вами, а дим заважає диханню, треба виконати такі дії.

“Якщо є така можливість, присісти якомога нижче, тому що дим піднімається нагору, всі продукти згоряння. Якщо є якась волога серветка, платок, закрити органи дихання і дихати через такі засоби”, – резюмував Сергій Качан. 

Важливо довіряти працівникам магазину. Рятування відвідувачів – їхнє першочергове завдання, і їх цьому навчають. Але все, звісно, залежить від нас самих. Тож головною порадою завжди залишається одне: не панікувати, а діяти спокійно із холодною головою.

Поширити:
4 Лютого, 2021