Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

Геть з очей

Демонтаж кінотеатрів: що такого та чому неможливо зберегти

Кіно – не актуальне. Так вирішила місцева влада. І у 2021 році Дніпро залишилося без знакових культурних закладів минулого століття. Кінотеатри “Салют” на житловому масиві “Перемога” та “Космос” на проспекті Гагаріна більше не існуть. На їх місці з’являться сучасні житлові комплекси бізнес-класу. 

Ми звернулися до фахівців, щоб дізнатися яка особливість цих будівель. Член Національної Спілки архітекторів України, старший викладач кафедри архітектурного проектування та містобудування Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Сергій Подолиний розповів нам, що у минулому застосовувалась певна система у містобудуванні. 

Кінотеатр “Космос” вміщував в собі численну кількість глядачів. Збудували його у 1965 році. За часів незалежності України він перестав існувати. І тоді його облаштували у торговий центр. Та тепер все по-іншому. 

Тобто, наразі, все вирішує інвестор, а не архітектор. А саме, де будувати, що і як. Фахівець каже, що у місті є багато таких об’єктів, у яких або ж проектування не те або ж місце розташування не там. Ще через що можуть бути неприємності. 

Наразі, це відбувається вже і у Дніпрі. І в один момент всі автомобілі зупиняться, через те, що неможливо проїхати. Таке вже пережили у 70-х роках минулого століття голландці та інші провідні країни. “Поки не спробуєш, не відчуєш”, – зазначає спеціаліст. Тільки тоді можна зупинити активне будівництво неправильних об’єктів. Та зберегти історичні пам’ятки міста. 

 

Поширити:
3 Грудня, 2021