Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

Щоб не потрапити до лікарні

Як поводитися з піротехнікою на новорічні свята?

Новий рік на порозі. І вже мешканці Дніпропетровщини задумуються про святкування. Одна зі складових – піротехніка. Так звані, салюти, петарди, хлопавки. Та не всі знають правила безпечного поводження з перерахованими позиціями. І багато хто не розуміє – які питання потрібно поставити у магазині аби придбати продукцію. Через, що свято може обернутися нещастям. У ГУ ДСНС у Дніпропетровській області розпочали перевірки таких торговельних точок.  

Та перед цим проводиться моніторинг закладів. Є різні види феєрверків  Клас 1 – загальне використання, з низьким рівнем небезпеки та шуму і можливістю використовуватися у житлових будівлях. Предмети класу 2 мають низький рівень небезпеки та шуму і не призначені для використання у житлових будівлях. 3 клас також загального використання, що мають середній рівень небезпеки і не призначені для використання у житлових будівлях. А ось вже 4 клас – професійного використання, що мають високий рівень небезпеки. 

Крім цього, є сценічні піротехнічні вироби, що мають низький рівень небезпеки. Та ті, що мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою

Надзвичайники перевіряють стан та відповідну документацію на товари. 

Та рятувальники проводять не тільки перевірки у торговельних закладах. Ще й спілкуються з людьми. Бо тут, крім юридичного аспекту, ще є морально-етичний. Адже не всім до вподоби такі “розваги”. 

Рятувальники також нагадали про те, що не варто купувати піротехніку на стихійних ринках, в транспорті чи підземних переходах. Не намагайтесь виготовити феєрверки самостійно в домашніх умовах. Краще відвідати спеціалізовані магазини. Таких у Дніпрі – 8. Обов’язково переконайтеся, що термін їх придатності не закінчився. Не можна використовувати вироби, які мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

Забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів чи у закритих приміщеннях. Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів. Не можна зберігати піротехнічні вироби біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей.

Поширити:
7 Грудня, 2021