Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

Збільшили на 54 мільярда гривень

Аналіз держбюджету на 2022 рік

Верховна Рада  у другому читанні та в цілому підтримала проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”. Він грунтується на Бюджетній декларації 2022-2024 років та враховує ресурсний законопроект 56 два нулі.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, план доходів держбюджету на наступний рік збільшили на 54 мільярда гривень. Проте, щоб розподілити ці кошти так, аби дати поштовх для розвитку економіки та галузей – замало.

Щороку пріоритети держбюджета залишаються незмінними: це медицина, освіта, безпека та оборона, соціальна сфера, інфраструктура, підтримка бізнесу та інновацій. Проте за словами експерта, бюджет виконується тільки на 97-98 відсотків. 

Окрім того, при виконанні бюджету можна зіштовхнутися зі зниженням дохідності домогосподарств. Оскільки тоді логічний ланцюг перерветься. Адже через зростання вартості енергоносіїв та газу сільськогосподарникам прийдеться несолодко.  І якщо не буде добрив, то не буде врожаю. Не буде врожаю, то не буде надходжень до бюджету.

Також під час розмови з експертом ми зачепили болючу тему для кожного українця – повернення боргів країни. За словами Володимира КосЮги, погашення йде за рахунок нових займів та сплачуються згідно затверджених графіків. Та ось, якщо нам перестануть давати займи, Україна буде стовідсотково дефолтною. Окрім того, кредити впливають і на життя самих мешканців країни. 

Володимир акцентував, якщо кошти використовуються на розвиток країни – це не погано. До того ж, на сьогодні Україна не сама загружена країна світу щодо ВВП. Є країни які мають більше боргів, проте розвиватися це їм ніяк не заважає. 

Поширити:
10 Грудня, 2021