Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

“Тихий убивця”

Отруєння чадним газом: причини і способи запобігання

Численні випадки отруєння чадним газом свідчать про те, що багато людей іноді не розуміють небезпеки, принципів його утворення, поширення і непоправної шкоди, яку він завдає здоров’ю людини. А також не знають простих правил користування газовими приладами, а тому, намагаючись зберегти тепло у приміщенні, герметично закривають вікна та двері й необережно користуються пічним  опаленням. Статистика свідчить, що випадків отруєнь стає більше із настанням холодів та початком опалювального сезону.

Що ж таке чадний газ та в чому його небезпека? Окис вуглецю  –  це безбарвний газ, що не має запаху, легший за повітря і може вбити людину упродовж декількох хвилин. Він утворюється при неповному згорянні газу і нестачі кисню – тобто, у приміщеннях, що погано провітрюються. Найбільша небезпека отруїтися чадним газом існує у тих помешканнях, що опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям. Крім того, спричинити накопичення чадного газу можуть засмічені димові та вентиляційні канали.

Фахівці ДніпроОДА повідомили декілька простих правил задля запобігання лиха. По-перше, заборонено втручатися у роботу газового устаткування. В жодному разі не можна вмикати несправні прилади та самостійно ремонтувати їх.

По-друге, слідкуйте за своїм самопочуттям! При появі перших ознАк виникає  запаморочення, головний біль, послаблення пам’яті, уваги, головокружіння, відчуття втоми й уповільнення реакції . Крім того, відчувається  тяжкість та пульсація в голові, потемніння та мерехтіння в очах, шум у вухах. У подальшому виникає почервоніння обличчя, прискорене серцебиття, дрижання, слабкість, нудота і блювання.

Якщо ж ви, відчули запах газу – негайно вимкніть газові прилади. Відкрийте двері й вікна, зробіть протяг. Не паліть, не вмикайте електричні прилади й освітлення. Обов’язково залиште приміщення.

Далі повідомте про витік газу спеціалістів аварійно-диспетчерської служби за номером 104.

Поширити:
26 Січня, 2022