Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

За що воюємо? У «культурній столиці» можуть зникнути театри

Два місяці тому стало відомо, що з березня заробітна плата театральних та концертних діячів зменшиться не менше ніж на 30%. Увесь цей час профспілки Дніпропетровщини намагаються обговорити ситуацію...
Plugin "JW Player for Flash & HTML5 Video" is not active. Use this link to activate it.

Два місяці тому стало відомо, що з березня заробітна плата театральних та концертних діячів зменшиться не менше ніж на 30%. Увесь цей час профспілки Дніпропетровщини намагаються обговорити ситуацію з представниками міської та обласної влади.

Численні звернення до місцевої влади не дали жодних результатів. Бюджет вже затверджено на сесії обласної ради, і чиновники не збираються вносити до нього зміни.

Театрально-концертні організації, згідно з існуючим законодавством, – не повністю бюджетні установи, тому місцева влада забезпечує їх так званою державною допомогою. Її розмір ніде не прописаний. Втім, культурні заклади інших областей країни отримали фінансування в повному обсязі.

Нещодавно міністр культури України Євген Нищук виступив з програмою підтримки і розвитку народного мистецтва. Але на Дніпропетровщині вона чомусь не діє.

Світова історія вже давно довела: на культурі заощаджувати не можна, що б не відбувалося. Коли під час Другої Світової війни Уінстону Черчиллю принесли на підпис бюджет країни, він погортав документ і запитав, де витрати на культуру. Йому відповіли, що зараз не до неї, бо іде війна. «Якщо немає культури, то за що ми тоді воюємо?», – відповів прем’єр-міністр Британії.

Поширити:
22 Лютого, 2017