Дніпро, вул. Європейська 15, оф. 303
+38 (067) 005 3388

Порятунок людей

В Україні з початку 2022 року здійснили 27 трансплантацій

Проведення трансплантацій – одне з досягнень України. Поштовхом до цього стали прийняті зміни до Закону “Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини” у 2019 році. Ще тоді розпочали проведення подібних операцій. Та протягом наступних декількох років лікарі зробили справжній прорив у цій галузі.  

Вже з початку 2022 у державі зробили 27 трансплантацій. А саме, 18 пересадок нирок, шість пересадок печінки, три – серця. Майже 70% цих медичних втручань здійснили від посмертних донорів. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. 

Раніше такої можливості не було. А все через відсутність у країні системи надання медичної допомоги методом трансплантації. 99% усіх пересадок складали родинні пересадки органів. І до того ж, живих донорів-родичів. Якщо такої людини не було, то єдиним шаном на порятунок та щасливе життя хворого була операція за кордоном. Крім безпрецедентної кількості зроблених в Україні трансплантацій, а їх понад трьохсот, деякі стали унікальними. Адже, їх вперше провели у країні. 

Нагадаємо, в Україні діють 29 центрів трансплантації. 

Поширити:
26 Січня, 2022